Spring til indhold

Information om coronavirus/COVID-19

Her på siden kan du finde information til danske rejsende og fastboende i Japan i forbindelse med udbruddet af coronavirus/COVID-19.

Opdateret 8. april 2020 kl. 17:35 lokal tid (10:35 dansk tid/CET)

 

Japans Premierminister Abe har erklæret nødretstilstand "state of emergency" for 7 udvalgte præfekturer i Japan, herunder storbyerne Tokyo og Osaka. Tilstanden vil indtil videre vare indtil d. 6. maj 2020 men kan forlænges.

 

De præfekturer som er omfattet er (den største by i præfekturet er vist i parentes, hvis den har et andet navn end præfekturet):

Tokyo

Kanagawa (Yokohama)

Saitama

Chiba

Osaka

Hyogo (Kobe)

Fukuoka

 

Indtil videre er der ikke tale om gennemgribende nedlukninger i Japan, i samme grad som man f.eks. har set i Danmark eller andre steder i Europa.

 

I Japan er skolerne og uddannelser fortsat lukkede. Med indførslen af de nye tiltag bliver der udvidet med lukning af forlystelser (f.eks. biografer og diskoteker), og lukning af store varehuse, samt frisører og andre ikke-livsnødvendige butikker. Derudover opfordres befolkningen til ikke at gå ud mere end højst nødvendigt, samt at arbejde hjemmefra hvis man kan. Der vil ifølge den tilgængelige information fortsat være adgang til indkøbsmuligheder. Man kan derfor fortsat købe dagligvarer og man kan komme med offentlig transport og køre i bil i de berørte områder.

 

Læs om indholdet og betydningen af tilstanden i nyheder fra japansk stats-tv NHK.

 

Ambassaden skriver her på siden hvis vi får adgang til information, som ikke er fremme i japansk dagspresse. Se link til flere nyheder fra japansk stats-tv NHK.

Udenrigsministeriet i Danmark opfordrer de danske rejsende, der befinder sig ude i verden til at rejse hjem, så snart det er muligt, men i god ro og orden og i tæt dialog med sit rejsebureau, flyselskab eller rejseforsikringsselskab.

Du kan følge anbefalingerne om rejser til Japan i Udenrigsministeriets rejsevejledning.

 

Rejser til og fra Japan

 

Det er for tiden stort set umuligt for danske borgere at indrejse i Japan pga. en kombination af indrejseforbud og visumkrav.

 

Danske rejsende kan fortsat frit forlade Japan, men de kan ikke vende tilbage foreløbig.

Indrejseforbud

Der er indrejseforbud til Japan for rejsende fra Danmark. Selv om man har visum og tilbagerejsetilladelse til Japan, skal man forvente at blive afvist i lufthavnen.

 

Se meddelelserne på den japanske ambassade i Danmarks hjemmeside om indrejseforbuddet og om øvrige regler for karantæne og visum til Japan. Indrejseforbuddet er midlertidigt, men forventes at vare mindst indtil udgangen af april 2020 med risiko for at perioden forlænges.

 

Det japanske udenrigsministerium har meddelt at udenlandske borgere som er i familie med japanske statsborgere og kan dokumentere dette (f.eks. med et japansk familieregister) er undtaget for indrejseforbuddet hvis de er udrejst senest d. 2. april 2020. Kontakt den japanske ambassade i Danmark for at blive henvist til, hvor der kan stilles spørgsmål om processen for hvordan og hvor man skal bevise sit familietilhørsforhold.

 

Visum

Der er krav om visum for danske borgere som indrejser i Japan fra alle lande. Man skal altså have visum, hvis man indrejser fra andre lande end dem som er berørt af indrejseforbuddet.

 

Det højst tvivlsomt om der overhovedet udstedes visum. De japanske myndigheder har meddel at alle visa, som var blevet udstedt før den 2. april 2020, er blevet annulleret. Alle rejsende til Japan opfordres derfor til at orientere sig hos den japanske ambassade i det land man skal rejse fra før man lægger planer om at rejse til Japan.

 

Indtil videre gælder annulleringen ikke for rejsende som allerede er i landet. Man kan altså blive i landet, men man kan ikke rejse ud og komme ind igen, heller ikke med en re-entry permit (tilbagerejsetilladelse).

 

Karantæne

For dem det lykkes at komme ind i Japan, er der krav om 14-dages karantæne ved ankomst fra en række lande. Det gælder både udlændinge og japanske statsborgere. Bemærk at der er forbud mod brug af taxi og offentlig transport fra lufthavnen. Detaljer og listen af lande med karantæne og indrejseforbud findes på Tokyos lufthavnes hjemmesider, som vi linker til andetsteds her på siden.

 

Ambassaden skriver her på siden, hvis vi får oplysninger om yderligere begrænsninger for rejser til og fra Japan. 

Hjemrejse fra Japan

På baggrund af information til rådighed ser det ud til, at det pr. 8 april 2020 fortsat er muligt at rejse fra Japan til Danmark. Dog er der forlydender om mange aflyste afgange og afgange med udsolgte fly.

 

En mulig rute er fra Tokyo med Qatar Airways QR807, daglig afgang kl. 22:30. Ankomst Doha, Qatar, dagen efter kl. 04:40. Afgang kl. 07:50 med Qatar Airways QR159. Ankomst København 13:20.

 

KLM flyver ifølge den tilgængelige information også fortsat stadig to gange om ugen fra både Tokyo og fra Osaka, dog med aflysninger og flytning af afgange. Lufthansa sælger efter det oplyste for tiden kun returbilletter fra Tokyo. Air France skulle også stadig flyve. Følg med på flyselskabernes hjemmesider. British Airways stopper efter det oplyste deres afgange fra den 9. April 2020.

Der er ingen direkte fly fra Japan til Danmark. SAS' planlagte afgange fra Tokyo er indtil videre aflyst frem til den 20. april 2020, men perioden har stor risiko for at blive forlænget. Link til mere information fra SAS findes her.

 

Bemærk at der med indrejseforbud og andre omstændigheder er stor risiko for at kommende flyafgange hos andre flyselskaber også bliver aflyst. Der er derfor stor risiko for, at det vil blive sværere at finde flyafgange fra Japan til Europa. Danskere, som rejser hjem fra Japan, bør holde sig opdateret hos deres flyselskab. Ambassaden har ikke konkret fly-information. Venligst undersøg information direkte hos flyselskaberne. 

 

Ombookning af billetter for aflyste fly: Kontakt den udbyder du har købt billetten af. Der kan være meget lange ventetider. Hav tålmodighed og prøv igen.

 

Transit i Japan

Transit via Japan er blevet yderst vanskeligt.

 

Man kan ikke rejse i transit i Japan hvis man rejser fra et land med indrejseforbud.

 

Rejsende fra andre lande kan i princippet ifølge de japanske regler mellemlande med transit i Japan, men det kræver dog at flyselskaberne villige til at tage det ansvar som påhviler dem, hvis passagererne ikke gennemfører deres transit eller hvis der opstår andre problemer.

 

Det er derfor desværre indløbet mange rapporter om rejsende som er blevet afvist i udenlandske lufthavne, selv om formålet har været transit fra samme terminal, i samme lufthavn, den samme dag.

 

Hvis man planlægger hjemrejse til Danmark med mellemlanding i Japan bør man - før man køber billet - undersøge om flyselskabet reelt vil acceptere at man stiger ombord på flyet i afrejselufthavnen.

Udvikling i Japan

 

Ambassaden i Tokyo følger løbende udviklingen i forhold til udbruddet af coronavirus/COVID-19 i Japan. Herunder er samlet den information, som ambassaden kan tilbyde om udviklingen i Japan i forbindelse med udbruddet.

 

Danskere som er bosat i Japan (eller er på rejse i Japan og som imod Udenrigsministeriets anbefalinger vælger at blive i landet), opfordres til at følge de lokale myndigheders information via nyhedsmedierne og nedenstående informationskanaler. 

 

Ambassadens vejledning

Mange danskere i Japan skriver i disse dage til ambassaden med en beskrivelse af et længerevarende ophold i Japan, og spørger om de på den baggrund kan blive i landet.

 

Bemærk først og fremmest at ambassaden ikke tilbyder anbefalinger, som afviger fra Udenrigsministeriets klare budskab om at danske borgere på rejse i udlandet opfordres til at rejse hjem til Danmark.

 

Ambassaden gør derudover opmærksom på, at det potentielt kan være forbundet med meget høj risiko hvis man bliver indlagt på hospitalet i Japan i en kritisk tilstand, og man ikke kan kommunikere med hospitalspersonalet. Samtidig vil pårørende i Danmark have behov for at kommunikere med hospitalet. Man kan ikke regne med at der er engelsktalende personale på almindelige japanske hospitaler. Så med mindre man selv taler flydende japansk, og har en forsikring som kan garanterer behandlingsadgang på et hospital med engelsktalende personale, risikerer man at stille sig selv og sine pårørende i en yderst vanskelig situation.

 

Det japanske samfund

Det officielle japanske samfund har siden slutningen af marts 2020 skærpet anbefalingerne til den japanske befolkning for at undgå smittepredning, med fortsat stærkere anbefalinger om at undgå forsamlinger og at begrænse aktiviteter. Der har siden starten af april været spekulationer i dagspressen, at der kan komme yderligere skærpelser indenfor kort tid.

 

Tokyos guvernør taler dagligt (fra den 3. april 2020) på video til borgerne om situationen i Tokyo. Se talerne på engelsk på YouTube her.

 

Borgere i andre byer i Japan kan følge information i dagspressen (se links til nyheder i nedenstående liste) samt den information som findes på deres præfekturs og deres kommunes hjemmeside.

 

Officiel information om udviklingen af coronavirus/COVID-19 i Japan (Det japanske statsministerium).

Hvis man tror man er smittet (Opdateret flowchart 31 March 2020 fra Tokyo Metropolitan Government på engelsk, hvordan man skal manøvrere i det japanske sundhedssystem under coronakrisen).Artikel om at blive testet for COVID-19 i Japan (The Japan Times fra 23. marts 2020).

Information om Coronavirus bl.a. med antallet af bekræftede tilfælde af smittede i Japan (Japans sundhedsministerium).

Kort og grafik med fordelingen og udviklingen af smittede i Japan - Officielt bekræftede tal (Japans sundhedministerium).

Kort og grafik med fordelingen og udviklingen af smittede i Japan - Seneste tal (Privat hjemmeside som henter information fra forskellige japanske kilder).

Hotline for turister samt generel information fra Japans turistorganisation (Japans officielle turistorganisation JNTO).

Hotlines for udlændinge bosat i Japan (Japansk stats-tv, NHK).

Information fra Narita lufthavn om coronavirus samt Narita lufthavns nyhedsside (Narita International Airport).

Information fra Haneda lufthavn om coronavirus samt Haneda lufthavns nyhedsside (Haneda International Airport).

Online nyheder på engelsk om coronavirus/COVID-19 (Japan Times).

Online nyheder på engelsk om coronavirus/COVID-19 (Japansk stats-tv, NHK).

Officiel information om sundhedforebyggende tiltag i Japan (Det japanske institut for smitsomme sygdomme).

Generel information om forebyggelse (Det japanske råd af lokale myndigheder for internationale relationer).

[OBS: Kun på japansk] Japan hævede d. 23. marts 2020 niveauet for rejsevejledningen til Danmark til 3 ud af 4, og advarer nu sine borgere mod alle rejser til Danmark og en række andre lande i Europa (Japans udenrigsministerium). Forklaring på engelsk om de japanske niveauer for rejsevejledning (Japans udenrigsministerium).

Indrejserestriktioner i Danmark

Fra lørdag den 14. marts indførte Danmark kontrol ved alle landets grænser, som led i indsatsen for at hæmme spredningen af COVID-19. Se mere her.

 

Indrejserestriktionerne til Danmark, har i nogle tilfælde gjort det svært for ikke-danske statsborgere med opholdstiladelse i Danmark, at boarde fly fra udlandet. Hvis du har lovligt ophold og bopæl i Danmark, men ikke har dokumentation med dig som viser at du har adresse i Danmark (f.eks. et opholdskort eller et sundhedskort) kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat. Skriv til ambassaden på tyoambcon@um.dk hvis du har behov for et certifikat.

 

Nem adgang til vigtig information

Udenrigsministeriet og ambassaden modtager lige nu mange spørgsmål om hjemrejse til Danmark. På Udenrigsministeriets hjemmeside er der information om hjemrejse under overskriften: Spørgsmål og svar til rejsende og danske fastboende i udlandet om coronavirus/covid-19.

Ambassaden opfordrer alle danskere i Japan til at registrere sig på Danskerlisten og hente Udenrigsministeriets app Rejseklar. Danskerlisten giver Udenrigsministeriet mulighed for at kontakte dig eller sende dig vigtige informationer om hvordan du bør forholde dig. Husk også at afmelde dig, når du er kommet sikkert hjem.

Har du spørgsmål i forbindelse med hjemrejse eller coronavirus/COVID-19, som ikke er dækket af informationen eller de links du finder på denne side, kan du kontakte den danske ambassade på e-mail tyoambcon@um.dk. Ambassaden bestræber sig på at besvare alle indkomne e-mails om hjemrejse samme eller den følgende dag.

Danskere som er strandet i Japan og akut skal rejse hjem, men som ikke finder den information de skal bruge her på denne side, kan kontakte ambassaden telefonisk dagligt mellem 08:00 og 21:00 japansk tid på:

+81 (0)80 3502 8740.

Derudover er der mulighed for at ringe til Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter på +45 33 92 11 12. Bemærk at der kan være vente ventetid ved telefonopkald til Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter. Det anbefales derfor som udgangspunkt at sende en e-mail til ambassaden på tyoambcon@um.dk for spørgsmål i forbindelse med hjemrejse fra Japan.

Bemærk: 

Ambassaden har desværre ikke mulighed for at vejlede om rejser internt i Japan, eller om turismebesøg, herunder risikoen for at hoteller, restauranter eller forlystelser i Japan er lukket pga. virusudbruddet.

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen. På de danske myndigheders fælles informationssite kan du finde information om coronavirus/COVID-19.

 

Yderligere information for fastboende


Det globale udbrud af COVID-19 kan medføre vanskeligheder med forsendelser af post til udlandet. Det betyder, at der for danskere bosat i udlandet kan opstå problemer med at få tilsendt et nyt NemID-nøglekort med posten. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler, at man installerer NemID nøgleapp på sin telefon. Se mere her.


Link til mere information fra SAS findes her. (Bemærk: kalenderen i ’Cancelled flights' på SAS side virker ikke i alle PC-browsere, bedst på en pad eller en mobiltelefon.)